Лош дъх

Лош дъх от устата

Лошият дъх е проблем, с който всеки се е сблъсквал. Проблема може да бъде банален – консумацията на даден вид храна или напитка, но лошия дъх може да говори и за по – сериозен проблем, свързан с увреда даден орган или система. Независимо от първоизточника на лошия дъх, той води до намалено самочувствие, социални контакти и на изолиране на притежателя му от обществото. Ние от IG Dental лекуваме лошият дъх свързан с проблеми от устната кухина, а при други свързваме нашите пациенти със специалисти.

Най – често лошия дъх е следствие от разлагането на хранителни остатъци, разположени в устната кухина. Различните компоненти на храната могат да доведет до доста неприятни миризми при разлагането им. Голямо депо на разлагащи се хранителни остатъци е и езика. Той често не бива почистван при ежедневните хигиенни процедури, за сметка на зъбите. Между неговите папили се натрупват депа от хранителни остатъци, водещи до лош и неприятен дъх от устата. Други често забравяни места за почистване са апроксималните контакти – междузъбните пространства. Там не може да се достигне с обикновенно четкане на зъбите, а е необходимо ползването на конец за зъби или специални четки за тези пространства.

В повечето случаи се наблядава лош дъх от устата без наличие на проблеми при ежедневните орално – хигиенни процедури. Тогава трябва да се консултирате със стоматолог. Тогава обикновенно се откриват кариозни лезии на които се дължи дискомфорта. Друг изпочник на неприятен дъх е и пародонтозата. При нея възпалението води до изключително неприятен и специфичен дъх от устата. Във всички случаи на лош дъх, появил се заради стоматологиен проблем е необходимо посещение при стоматолог. Своевременната намеса решава проблема в начален стадии, като по този начин се избягва сложно и скъпоструващо лечение, като в същото време и намесата върху зъбите е минимална и щадяща.

Прочети още за лош дъх

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!