ОРОФАР табл

ОРОФАР табл

orofar-tabletki

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене, отлятиБензоксониев хлорид/Лидокаинов хидрохлоридOROFAR 1 mg/1 mg LozengesBenzoxonium chloride/Lidocaine hydrochlorideПрочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за вас информация.Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както ви е казал вашият лекар или фармацевт.Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте вашия фармацевт.Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете вашия лекар или фармацевт.Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете вашия лекар или фармацевт.Какво съдържа тази листовка:1. Какво представлява ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене и за какво се използва2. Преди да използвате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене3. Как да използвате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене4. Възможни нежелани реакции5. Как да съхранявате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене и за какво се използваОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене съдържа 1 mg бензоксониев хлорид и 1 mg лидокаинов хлорид.ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене съдържа противовъзпалително и локално обезболяващо вещество за лечение на заболявания, предизвикани от бактерии, вируси и гъбички, които причиняват болки в гърлото и инфекции на устата и гърлото; болки в гърлото при простуда, фарингити или ларингити (със или без затруднения при преглъщане), малки язви в устата (афти); възпалени венци. ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене може да се използва като поддържащо лечение при ангини.ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене е показан за лечение на деца над 4 години и възрастни. ОРОФАР съществува под формата на спрей за устна лигавица и таблетки за смучене и не предизвиква раздразнение на устата и гърлото.

2. Какво трябва да знаете, преди да използвате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смученеНе използвайте ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене:ако сте алергични към активните вещества – четвъртични амониеви съединения или лидокаин, или някоот останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).Предупреждения и предпазни меркиОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене не се препоръчва да се използва при деца под 4-годишна възраст.Консултирайте се с вашия лекар, ако възпалението на гърлото е придружено с висока температура или продължава повече от 5 дни.ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене не трябва да се дъвче или гълта.ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене, съдържащ лидокаинов хидрохлорид, не трябва да се взема по време или непосредствено преди хранене, за да се избегне неправилно поглъщане и попадане в дихателните пътища поради анестетичното действие на лидокаина.Съвет към диабетицитеОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене е подсладен със захарин и сорбитол, който не причинява зъбен кариес.10 таблетки ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене се равняват на една порция плодове.ДецаОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене не се препоръчва да се използва при деца под 4-годишна възраст.Други лекарства и ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене, отлятиИнформирайте вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали възможно да използвате други лекарства.Бременност и кърменеАко сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт преди употребата на ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене.

3. Как да използвате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смученеВинаги използвайте това лекарство точно както е описано в листовката или както ви е казал вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте вашия лекар или фармацевт. Оставете една таблетка ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене да се стопи в устата на всеки два или три часа. При нужда може да увеличите дозата до 1 таблетка на всеки един до два часа. Не приемайте повече от 10 таблетки дневно. Афтозни язви – оставете таблетката да се разтвори бавно в контакт с лезията.Употреба при децаОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене може да се прилага при деца над 4 години, но дозата трябва да се намали. Не давайте повече от 6 таблетки за смучене на ден.ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене не се препоръчва да се използва при деца под 4-годишна възраст.Ако сте използвали повече от необходимата доза ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене В случаи на инцидентно поглъщане на големи количества от ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене незабавно информирайте вашия лекар или фармацевт.Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, ако имате впечатление, че действието на ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене е твърде слабо или напротив – твърде силно.

4. Възможни нежелани реакцииКато всички лекарства ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.В отделни случаи може да възникне краткотрайно раздразнение на мястото на приложение.В много редки случаи могат да се появят алергични реакции като кожен обрив и оток на лицето и гърлото.Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5. Как да съхранявате ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смученеДа се съхранява на място, недостъпно за деца.Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка.Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.Да се съхранява под 30 °С! Да се пази от влага!Да се съхранява в оригиналната опаковка.Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да изхвърляйте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информацияКакво съдържа ОРОФАР 1 mg/1 mg Таблетки за смучене, отляти.Активните вещества са: бензоксониев хлорид и лидокаинов хидрохлорид.Другите съставки (помощни вещества) са: сорбитол 1 g, захарин натрий, микрокристална целулоза, макрогол, нишесте, царевично, натриев хлорид, магнезиев стеарат, лимонена киселина монохидрат, портокалова есенция.Притежател на разрешението за употреба и производител:Novartis Consumer Health GmbH, Германия.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!