ОЛДЪН 20 ЕФЕРВЕСЦЕНТНИ ТАБЛЕТКИ 100 МГ

ОЛДЪН 20 ЕФЕРВЕСЦЕНТНИ ТАБЛЕТКИ 100 МГ

oldun-100mg

AllDone / Олдън
(Nimesulide ефервесцентни таблетки)
ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ОлДън 100 мг ефервесцентни таблетки

Прочетете внимателно цялата листовката, преди да започнете да приемате това лекарство.
– Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
– Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
– Тоба лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
– Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовката нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка
1. Какво представлява ОлДън и за какво се използва
2. Преди да приемете ОлДън
3. Как да приемате ОлДън
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ОлДън
6. Допълнителна информация

1.  КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОЛДЪН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ОлДън принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства с аналгетични (обезболяващи) и антипиретични (понижаващи температурата) свойства. В основата на неговото действие е инхибирането на ензима цикло-оксигеназа, който катализира синтезата на простагландини.
ОлДън се използва за лечение на остра болка, както и симптоматично лечение на болезнен остеоартрит. Това лекарство се предписва и при болезнена менструация.
Преди да Ви предпише ОлДън, Вашият лекар ще прецени ползите, които това лекарство може да има за Вас, спрямо рисковете от поява на нежелани лекарствени реакции.

2.  ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ОЛДЪН
Не приемайте ОлДън
– ако сте алергични към нимезулид или към някоя от останалите съставки на ОлДън.
– ако сте имали алергична реакция (напр. бронхоспазъм, ринит, уртикария) след употреба на ацетилсалицилова киселина (аспирин) или други нестероидни противовъзпалителни лекарства (диклофенак, ибупрофен, индометацин, кетопрофен, мелоксикам, напроксен);
– ако сте имали или имате някое от следните състояния:
•     чернодробно увреждане или повишени чернодробни ензими;
•     активен гастрит или язва на дванадесетопръстника и стомаха, стомашно-чревно кървене, мозъчно-съдово кървене или друго активно кръвотечение или промени в кръвната картина.
•     тежки нарушения в кръвосъсирването.
•     тежка сърдечна недостатъчност.
•     тежко бъбречно увреждане.
•     ако приемете други лекарства, за които е известно, че засягат черния дроб, напр. парацетамол или други болкоуспокояващи, или лечение с НСПВС;
– ако приемате наркотици или сте развили навик, който Ви прави зависими от наркотици или други вещества;
– ако редовно пиете алкохол;
– ако страдате от треска или грип (общо усещане за болка, неразположение, втрисане или треперене или имате температура).
– ако сте бременна, планирате бременност или кърмите;
– при деца под 12г
Прием на други лекарства
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
По време на употреба на ОлДън на пациентите се препоръчва да не приемат други аналгетици (аналгин, парацетамол и др.). Едновременната употреба на различни нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти (диклофенак, ибупрофен, индометацин, кетопрофен, мелоксикам, напроксен) не се препоръчва.
ОлДън не е заместител на ацетилсалициловата киселина за профилактика на нарушения в сърдечно-съдовата система. Хората в напреднала възраст са особено податливи към нежелани реакции на нестероидните противовъзпалителни лекарствени средства. Поради това при тях е необходимо подходящо Клинично проследяване на сърдечната, бъбречната и чернодробната функции. В случай на подобни увреждания или поява на кръвоизлив от стомашно-чревния тракт, лечението трябва да бъде преустановено. Употреба на ОлДън с храни и напитки.
Прекомерната употреба на алкохол трябва да се избягва по време на приемането на ОлДън, тъй като риска от чернодробни усложнения се увеличава.
Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство. Употребата на ОлДън е противопоказана през третото тримесечие на бременността. Той е противопоказан по време на кърмене.
При жени, които имат намерение за забременяване или са подложени на изследване за безплодие, трябва да се предвиди преустановяване на употребата на ОлДън, поради обратимо потискане на фертилитета.
Шофиране и работа с машини
Няма проучвания за ефектите върху способността за шофиране и работа с машини.
В случаи, че се появят някои от описаните нежелани лекарствени реакции (сънливост, замайване, виене на свят) трябва да се въздържате от шофиране и работа с машини.
3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ОЛДЪН
Винаги приемайте използвайте ОлДън точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
ОлДън трябва да се използва за възможно най-кратък период от време, според конкретната ситуация и не повече от 15 дни за всеки отделен курс на лечение.
Възрастни:
Ако не е предписано друго от Вашия лекар, обичайната дозировка е една таблетка ОлДън два пъти дневно, разтворена в чаша с вода, след хранене.
Подрастващи (12-18 години):
Не се налага коригиране на препоръчана доза за възрастни (една таблетка ОлДън два пъти дневно).
Деца (под 12 години):
ОлДън е противопоказан за употреба при деца под 12г.
Пациенти с нарушена бъбречна функция:
На базата на фармакокинетиката на нимезулид, няма нужда от намаляване на дозата при пациенти с леко до средно-тежко бъбречно увреждане, докато при тежко бъбречно увреждане употребата на ОлДън е противопоказана.
Чернодробно увреждане:
Приемът на ОлДън е противопоказан при пациенти с чернодробно увреждане. Ако по време на лечението с ОлДън получите треска и/или грипоподобни симптоми (общо усещане за болка, неразположение, втрисане или треперене), трябва да прекратите приемането на продукта и да уведомите Вашия лекар.
Ако сте приели повече от необходимата доза ОлДън
В случаи на предозиране на това лекарство, потърсете медицинска помощ.
Ако сте пропуснали да приемете ОлДън
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, ОлДън може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Следните нежелани лекарствени реакции са били съобщени по време на приема на ОлДън. Според честотата те са класифицирани на много чести (> 1/10), чести (>1/100, <1/10), не чести (>1/1000, < 1/100), редки (>1/10000, <1/1000), много редки (<1/10000), включително изолирани случаи.
Промени в кръвната картина

Редки

Много редки
Анемия

Нарушения на кръвотворния апарат, червени петна дължащи се на подкожни кръвоизливи
Нарушения в имунната система

Много редки

Остра алергична реакция

Психични нарушения

Редки

Нарушения на съня, кошмари

Нарушения от на нервната система

Много редки

Главоболие, сънливост, енцефалопатия (тежко заболяване на мозъка)

Нарушения от страна на очите

Много редки

Визуални нарушения

Нарушения във вестибуларния апарат

Много редки

Виене на свят

Сърдечни нарушения

Редки

Учестен пулс

Съдови нарушения

Нечести

Високо кръвно налягане

Респираторни нарушения

Много редки

Астма, бронхоспазъм

Стомашно-чревнинарушения

Много редки

Коремна болка, храносмилателни нарушения, възпаление на устната лигавица, черни изпражнения, стомашно-чревно кървене, язва на стомаха и дванадесетопръстника и перфорация.

Чернодробно-жлъчни нарушения (виж 4.4)

Много редки

Бързоразвиващ се хепатит (жълтеница), жлъчни нарушения

Кожни и тъканни нарушения

Много редки

Уртикария (остро алергично заболяване), оток в областта на лицето, крайниците, езика и/или гърлото. Тежки кожи реакции/еритема мултиформе, синдром на Stevens-Johnson, токсична епидермална некролиза

Бъбречни и уринарни нарушения

Редки
Много редки

Нарушение при уриниране (задържане на урината, кръв в урината)

Общи неразположения

Много редки

Бъбречна недостатъчност, бъбречно възпаление и намаляване на количеството отделена урина

Клинично-лабораторни проучвания

Чести

Хипотермия (понижаване на телесната температура)
Рискът от поява на нежелани лекарствени реакции може да бъде намален, ако ОлДън се използва за възможно най-кратък период от време.
Ако се появи стомашно-чревно кървене (черни изпражнения) или се образува язва, употребата на ОлДън трябва да се преустанови.
Лечението с ОлДън трябва да бъде преустановено, ако не се наблюдава подобрение или облекчаване на болката.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ОЛДЪН
Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
ОлДън трябва да се съхранява при температура под 25 °С, на място, защитено от Влага.
След Всяко използване, затваряйте тубата плътно.
Не използвайте ОлДън след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа ОлДън
– Активното вещество е: Нимезулид
– Другите съставки са: сорбитол; калиев карбонат и др.
Как изглежда ОлДън и какво съдържа опаковката
Всяка опаковка съдържа 2 туби ОлДън. В една туба се съдържат 10 бледо жълти, ефервесцентни таблетки ОлДън.
Производител: България

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!